Melanoom behandeling  

 

Diagnose van een melanoom 

De verdachte huidvlek zal eerst weggesneden worden en naar het laboratorium gestuurd worden voor onderzoek. Als uit dit onderzoek blijkt dat het een melanoom is zal er een tweede operatie volgen waarbij er meer huid weggenomen zal worden. Om na te gaan of er uitzaaiingen zijn naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren wordt soms een schildwachtklier of ‘sentinel node’ excisie of lymfeklierdissectie uitgevoerd.

Op het moment dat het melanoom bevestigd is, zal het laboratorium ook nagaan of het melanoom een bepaalde genetische mutatie heeft. Bijna 50% van de melanomen heeft namelijk een BRAF-mutatie. BRAF mutaties hebben over het algemeen hoog-risico ziekte eigenschappen, slechtere overlevingskansen, en mogelijks meer agressieve ziekte.

Enkele andere onderzoeken die ook nog gedaan kunnen worden zijn:

  • CT/PET/MRI scan
  • Echografie
  • Bloedonderzoek

 

Behandelingen van een melanoom

De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt in de behandeling van melanoom. Afhankelijk van het stadium van het melanoom zijn er nu verschillende behandelingsopties beschikbaar.

Momenteel zullen enkel melanomen vanaf een stadium II met hoog risico behandelt worden.
Natuurlijk hangt het wel of niet behandelen en met welke therapie af de persoonlijke situatie van de patiënt.

 

Welke behandelingen zijn er voor melanoom?

Doelgerichte therapie voor melanoom 
Doelgerichte therapieën worden enkel gebruikt bij een melanoom die een genetische mutatie in het BRAF gen heeft. Deze therapieën blokkeren de BRAF- en MEK-eiwitten en verhinderen zo de ongecontroleerde celgroei en/of de verspreiding van kankercellen. Doelgerichte therapieën kunnen worden gebruikt in de adjuvante setting (stadium 3 of 4 na het weghalen van de tumor) of in de gemetastaseerde setting (stadium 4 waarbij de tumor niet weggehaald kan worden en uitgezaaid is).
De huidige doelgerichte therapieën worden dagelijks ingenomen en zijn pillen/capsules.

 

Immuuntherapie voor melanoom 
Immuuntherapie werkt in op het immuunsysteem om het in staat te stellen kankercellen als indringers te herkennen en aan te vallen. Het gebruik van immunotherapie veroorzaakt een reactie waarbij de immuuncellen van de patiënt de melanoomcellen aanvallen en hun verspreiding voorkomen, wat tot regressie van de tumoren kan leiden.
Immuuntherapie kan worden gebruikt in de adjuvante setting (stadium 2 met hoog risico, of stadium 3 of 4 na het weghalen van de tumor) of in de gemetastaseerde setting (stadium 4 waarbij de tumor niet weggehaald kan worden en uitgezaaid is).
De huidige immuntherapieën worden om de aantal weken intraveneus toegediend.
 

 

Chemotherapie voor melanoom 
Chemotherapie wordt voorgesteld als behandeling voor gevorderd of uitgezaaid melanoom. Het wordt gegeven als er geen andere behandeling mogelijk is.

 

Radiotherapie voor melanoom 
Radiotherapie wordt meestal voorgeschreven na een operatie om resterende kankercellen te behandelen of wanneer een operatie niet mogelijk is. Het kan ook worden gebruikt om pijn of andere symptomen te behandelen.

 

BE2306239330
×

Ask the speakers